• Št. Bal 20th, 2024

    Kodėl verta pirkti produkciją iš vietinių ūkininkų?

    ByDyman

    Vas 28, 2024

    Jau daugelį metų visuomenėje vyrauja principas stengtis gyventi kuo sveikiau. Tai, žinoma, susiję tiek su aktyviu gyvenimo būdu, tiek su sveiku ir vertingu maistu. Tačiau jo rasti darosi vis sunkiau, nes didieji pramoniniai tinklai vis dažniau naudojasi cheminėmis trąšomis tręšiamais vaisiais ir daržovėmis bei genetiškai modifikuotais maisto produktais. Dar blogesnė padėtis mėsos sektoriuje, kur gyvūnai šeriami antibiotikais ir įvairiais neaiškios kilmės pašarais. Tačiau yra būdas išvengti sveikatai pavojingų produktų.

    Pagrindinis principas, kurio turėtume laikytis – produkciją pirkti tiesiai iš ūkininkų. Tuomet būsime tikri, kad mūsų perkami produktai bus ne tik sveiki ir švieži, bet ir ekologiški, užauginti Lietuvoje. Be to, pandemijos metu tapome labai budrūs ir atidūs tam, kas patenka į mūsų lėkštę. Bijome pirkti maistą iš nepatikrintų tiekėjų. Didžiosiose parduotuvėse daržovės ar vaisiai, prieš patekdami į lėkštes, pereina per daugybę rankų, o mėsoje, kita vertus, yra labai daug antibiotikų, kurie vėliau daro labai neigiamą poveikį mūsų organizmui. Todėl tai yra dar vienas didelis privalumas apsipirkti pas vietos ūkininką, kai tiksliai žinome, ką ir iš kur valgome.

    Kodėl verta pirkti produkciją iš vietinių ūkininkų?

    Gyvulininkystės produktai iš vietinių ūkių gaunami etiškais ir humaniškais būdais. Dažniausiai tokiame ūkyje gyvūnams sudaromos puikios sąlygos ir suteikiama laisvė, kurios trūksta pramoninėje žemdirbystėje. Geriausias to pavyzdys – vištos, kurios, skirtingai nei didelėse paukštidėse, turi laisvą plotą, kuriame gali laisvai lakstyti visą dieną, o paskui nešti mums skanius kiaušinius. Dar vienas aspektas – gyvūnų šėrimas, kurie vėliau plačiai parduodami. Tuomet auginimui nėra daug laiko, svarbi kiekviena diena ir, žinoma, gyvuliai atitinkamai sveriami. Todėl augintojai visais būdais stengiasi, kad jų gyvuliai pasiektų skersti tinkamą svorį.

    Antras, ne mažiau svarbus klausimas – šviežiai nuskintų vaisių, daržovių ar prieskoninių žolelių skonis ir kokybė. Rinkdamiesi produktus tiesiai iš ūkininko, žinoma, esame tikri, kad gausime ne tik sveiką ir ekologišką produktą, kurį juk kasdien naudoja ir pats gamintojas, bet ir unikalų bei vienintelį skonį, galintį pradžiuginti išrankiausius vartotojus.